IS EEN WEBSITE WEL EEN EENMALIGE INVESTERING?

Voor veel bedrijven is het een belangrijk onderdeel van hun marketing en branding: het hebben van een eigen website. Het maakt niet uit of u beginnende ondernemer bent of al een langere tijd actief bent binnen uw branche of vakgebied. Een website blijft altijd een relatief grote investering om te laten ontwikkelen. Om concurrenten voor te zijn en/of uzelf te onderscheiden, is een website een ideale invulling en wanneer wordt gekeken naar het aspect ‘online vindbaarheid’ is het hebben van een goede website onmisbaar. Veel ondernemers maken daarom vaak de beslissing om te investeren in een goede website, met in hun achterhoofd het idee dat dit een eenmalige investering betreft. Is dit echter wel waar? In deze blog gaan wij verder in op hoe een website wordt ontwikkelend, waar wij als Designbureau Nolex rekening mee houden en geven we antwoord op de vraag, ‘Is een website wel een eenmalige investering?’

EEN EIGEN WEBSITE LATEN MAKEN, DOEN WIJ ZO
Voor er verder wordt ingegaan op de vraag of een website een eenmalige investering is, is het goed om iets meer te weten over hoe een website wordt ontwikkeld. De start van een nieuwe website begint altijd bij u als ondernemer. We bespreken gezamenlijk uw wensen door en als Designbureau verdiepen wij ons in uw bedrijf, diensten, producten en/of andere mogelijkheden. Wanneer doelstellingen duidelijk zijn, kan worden nagedacht over een gerichte invulling van deze na te streven doelen. Op basis van onze jarenlange ervaring en expertise gaan wij samen met u een de grote lijnen opstellen. Een moodboard wordt ontwikkeld wat betreft de sfeer van de website. Het kleurenpalet wordt vastgesteld voor de lay-out en stijl. Uiteraard is daarbij nagedacht of dit overeenkomt met het doel en hoe we dit op de meest efficiënte wijze kunnen bewerkstelligen. Daarna worden alle pagina’s stap voor stap opgebouwd met een uniek design, modules, plug-ins en content. Wanneer de conceptversie is goedgekeurd, zal de website worden opgeleverd met korte uitleg over de meest voorkomende wijzigingen die u eenvoudig zelf kunt doen, om zo kosten te besparen. Dit is in het kort samengevat hoe wij, vanuit ons bedrijf Designbureau Nolex, te werk gaan. Op basis van uw wensen wordt een website naar wens ontwikkeld, want als er iets is wat u niet moet willen als ondernemer, is het wel zinloos investeren. Al onze websites zijn toekomstbestendig en altijd verder uit te breiden, zodat uw website ten alle tijden mee kan groeien met uw bedrijf. Dit is in 8/10 gevallen helaas niet aan de orde bij andere websiteontwikkelaars. 

JOUW WEBSITE IS ONLINE
Afhankelijk van de complexiteit van de nieuwe website, is deze binnen een periode van vier tot zestien weken online, uitzonderingen daargelaten. U ontvangt de inloggegevens om uw eigen website te kunnen bijwerken. De website die splinternieuw is, wordt door ons gepubliceerd. Helemaal up-to-date op basis van actuele vooruitstrevende trends, volledig responsive op elk apparaat, met een beveiligde SSL-verbinding en aansluitend bij uw wensen en huisstijl. Elk knopje, formulier en doorverwijzing op de website werkt compleet naar behoren. Als het gaat om een webshop of het reserveren van bepaalde diensten dan is het binnen enkele klikken mogelijk om een product of dienst aan te schaffen/reserveren. Precies daarvoor heeft u de website laten ontwikkelen. Gericht op uw doelen en om het uw potentiële klanten/geïnteresseerden zo makkelijk mogelijk maken om deze doelstellingen te bereiken. 

‘Het is altijd een bijzonder moment voor ons om te vieren wanneer een nieuwe website wordt gepubliceerd.’ 

EEN WEBSITE IS GEEN DOOD SYSTEEM
Dan komt echter de grote ‘MAAR’. Bij oplevering ontvangt u namelijk van ons de factuur van de website. De investering in uw nieuwe website is daarmee rond. Het heeft u wellicht meer gekost dan in eerste instantie gedacht, maar online vindbaarheid en een kwalitatief hoge website, is onmiskenbaar belangrijk voor een succesvolle onderneming in bijna alle branches. Het biedt bovendien een enorme verruiming aan financiële mogelijkheden en kansen. 
Is het na oplevering gedaan wat betreft de kosten voor de website? U weet hoogstwaarschijnlijk al wel dat u jaarlijks voor uw unieke domeinnaam dient te betalen en dat webhosting tevens een dienst is die maandelijks of jaarlijks gefactureerd wordt. Dit staat los van de website zelf, want zonder deze elementen is uw website onbereikbaar. Daarmee is het wat betreft het kostenplaatje echter niet klaar. Een website is namelijk allesbehalve een dood systeem. Elke website bestaat uit modules en plug-ins. Dagelijks zijn er miljoenen mensen over de hele wereld bezig met het verbeteren en upgraden van deze plug-ins en modules. Dit niet alleen omdat het internet en de bijbehorende systemen zelf veranderen, zoals PHP-versies, maar ook omdat er steeds meer wordt verwacht van websites en systemen. Door de nieuwste mogelijkheden is het ten slotte mogelijk om bijvoorbeeld tijdrovende taken met een nieuwe implementatie van een plug-in tot een eenvoudige opgave te maken. Denk aan het reserveren van een afspraak die gelijk wordt gesynchroniseerd met zowel uw agenda en dat van uw klant, waarbij er vooraf nog even een herinnering wordt gestuurd en er automatisch rekening kan worden gehouden met een beraamde tijd die voor en na een afspraak eventueel vrij moet blijven voor voorbereidingen.

EEN WEBSITE HEEFT ONDERHOUD NODIG 
Afhankelijk van het aantal plug-ins en welke functies allemaal zijn toegevoegd aan uw website of webshop, is onderhoud noodzakelijk. Voor de meeste websites betekent dit dat elk kwartaal de hele website geüpdatet moet worden om veilig en optimaal gebruik te kunnen blijven maken van de website. In enkele gevallen is eenmaal per halfjaar voldoende. Wat wij regelmatig meemaken, zijn verouderde systemen of websites niet nog maar beperkt werken. Dat heeft altijd te maken met onder andere de achterstand in onderhoud. Wellicht vraagt u zich af, kan ik dit onderhoud niet zelf verrichten? Het antwoord is ja, maar beter van niet. In bijna alle gevallen hebben wij namelijk modules en plug-ins aangepast in CSS aan uw wensen. Een update kan ervoor zorgen dat hierdoor een conflict ontstaan, waardoor de hele website crasht. Met name webshops beschikken vaak over zeer geavanceerde systemen. Wanneer er fouten optreden bij het updaten, kan dit grootschalige financiële gevolgen hebben. Voor een klein bedrag is ons advies daarom altijd: laat uw website onderhouden. Zo loopt u geen onnodige risico’s op problemen tijdens het updaten/onderhouden van uw website en wordt u bijgestaan met expertise en ervaring. 

EEN PROFESSIONELE WEBSITE IS HET INVESTEREN WAARD
Wij kunnen u bij voorbaat al op een briefje schrijven dat als u in het begin kiest voor een basiswebsite, dat u al uw geld weggooit. Er zijn diverse mogelijkheden om voor een klein budget een website te laten opstellen. De meeste varianten zijn binnen een paar uur klaar en u kunt kiezen uit een paar lay-outs (templates), lettertypes aanpassen en wat kleuren. Klinkt mooi en is het is vaak erg makkelijk, maar u heeft hier echt niets aan. Een professionele website biedt namelijk de volledige vrijheid. Niet alleen in design, maar vooral als het gaat in zoekmachine optimalisatie, waaronder SEO. Dit zijn onmiskenbaar belangrijke functies die zeer kostbaar of afgeschermd zijn bij basiswebsites. Wees slim en laat u goed informeren. 

Wij van Designbureau Nolex leggen u graag tijdens een persoonlijk gesprek uit waarom de investering in een professionele op maat gemaakte website, veel meer rendement oplevert. Met een unieke en vooral professionele website, geeft u uw bedrijf onder andere een ‘aangezicht’ en een plaats. Een website hoort voor u te werken. Hiervoor zijn doelstellingen en goede strategieën nodig. Een correct werkend systeem is hierbij onmisbaar en daarom zijn updates ook altijd noodzakelijk. Kies voor een designbureau, waarbij u het vertrouwen heeft als volledig bedrijf ondersteund te worden, op een kwalitatief hoge wijze. Of dit nu bij ons is of bij onze collega’s. Investeren in een goede website met doordachte doelstellingen, is cruciaal voor een succesvolle website en daarmee een goedlopend bedrijf. Daarbij behoort ook zeker het onderhouden van deze website. 

Antwoord gevend op de vraag ‘Is een website wel een eenmalige investering?’; nee dat is het zeker niet. Uiteraard zal het grootste gedeelte van de investering eenmalig zijn. Het opstellen van het design en het creëren van een passende (huis)stijl is iets wat veel tijd in beslag neemt en wat normaliter eenmalig gebeurt, tenzij een website wordt uitgebreid. De website goed onderhouden en functioneel houden, is iets wat altijd tijd in beslag zal nemen. Net zoals een auto die jaarlijks gekeurd wordt, is een website non-stop in gebruik en heeft het daardoor regelmatig onderhoud nodig. De mogelijkheden en ontwikkelingen online groeien namelijk enorm snel en daarop dienen websites mee te bewegen. Wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden voor uw website of webshop of heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan graag voor uw bedrijf klaar. 


Met vriendelijke groet,
Nathalie Aufderhaar-Schopman
Designbureau Nolex – Vroomshoop